Recept

Päronmarmelad

Ställ fram några fina, rumstempererade ostar, till exempel chèvre och brie och servera med denna underbart goda päronmarmelad.


Marmeladen tillagas på under 45 minuter och passar även utmärkt till buffébordet.

Ingredienser:
3 päron
2 msk vatten
strimlat skal och juice av 1/2 lime
1 tsk fruktpektinpulver (Certopulver)
2 dl strösocker

Gör såhär:
Skala och skär päronen i små bitar. Lägg i en kastrull.
Tillsätt vatten, limeskal och juice. Låt allt koka med lock i ca 10 minuter
Blanda fruktpektinet med 2 msk socker (av 2 dl för 8 port) och rör ner i kastrullen. Låt det koka 1 minut.
Tillsätt resten av sockret och låt det koka i ca 5 minuter. Låt svalna.

Marmeladen kan kokas i god tid och förvaras i burk i kylen.


 

Karl Johan- och chèvrefrittata

En fantastiskt god rätt som passar bra i till exempel en buffé eller som lunch med en härlig sallad till.
4 portioner

Ingredienser

1 dl torkad svamp (skogssvamp, gärna Karl-Johan)
1 st gul lök
4 st kokta potatisar
2 msk olivolja
2 msk hackad persilja
5 st ägg
2 msk matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 dl riven ost, gärna parmesanost
100 g chèvreost i bit
salt
peppar

Gör så här

Lägg svampen i kallt vatten i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175°C.
Skala, skiva lök och potatis. Lägg olja, lök och den urkramade svampen i en stekpanna och låt småsjuda i 10 minuter undet omrörning. Lägg i potatisen och persilja. Salta och peppra och vänd några gånger.
Vispa samman ägg, grädde, mjölk och riven ost. Salta och peppra. Skiva chèvreosten.
Lägg svamp, lök och potatis i botten på en springform, ca 24 cm i diameter (för 4 port). Häll över äggstanningen och lägg på chèvreosten.
Ställ formen mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna 10 minuter.

Smaklig spis!

 


 Somrig paj med Parmiggiano Reggiano, broccoli och smörstekt gul lök

Paj är lättlagad sommarmat som passar bra när man i värmen längtar efter aptitretande anrättningar. Avnjut gärna med en sallad på mâche och lollo rosso, toppad med en syrlig senapsvinaigrette (en del dijonsenap, en del vinäger, tre delar olja, salt och peppar) och varför inte ett glas svalt rosé från Provence? Dröm dig bort från vardagen, låt smakerna föra dig närmare lata dagar och salta stänk, sväva iväg och njut!

Pajdeg:
125 gram smör
3 dl vetemjöl
Ett kryddmått salt
2 msk iskallt vatten

Äggstanning:
5 ägg
3 dl gräddfil
Ca ½ till 1 dl mjölk
Salt
Ca 2 dl grovt riven parmesan
Nymalen svartpeppar
2 broccolihuvuden
2 gula lökar

Det här är en vegetarisk rätt som fortfarande är rik på protein med sin äggstanning och Parmiggiano Reggiano. För den som serverat sin beskärda del av västerbottenpaj och varmrökt lax är detta ett fräscht alternativ. Sälta och sötma i fin balans för att tillfredsställa dina smaklökar. Längtar någon ändå efter en bit kött, kan man till salladen servera några tunt skurna skivor lufttorkad San Danieleskinka och låta smälta i munnen.

Skär det kylskåpskalla smöret i små bitar. Arbeta ihop med mjöl och salt till en jämn deg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop. Tryck ut i smörad form (ca 28 cm i diameter). Nagga och låt vila i kylen i ca 30 minuter.

När pajen vilat, förgrädda i ca 10 minuter på 225 grader.

Dela löken på mitten längs med ådrorna. Skär den i tunna halvmåneformade strimlor. Fräs i rikligt med smör tills löken blivit mjuk och söt. Låt svalna.

Dela broccolin i mindre buketter. Koka upp i vatten tills den mjuknar (men inte är färdigkokt), ca 5-10 minuter. Häll av vattnet och låt svalna.

Vispa ihop ägg och gräddfil, tillsätt mjölk (jag föredrar en något äggigare stanning, ha i lite mer om ni föredrar en mjölkigare version). Vänd ner riven parmesan, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Lägg löken i botten av pajformen och placera sedan broccolin i ett fint mönster över. Slå på äggstannigen. Sätt in i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter, eller tills äggstanningen har stelnat.
Smaklig spis!

 


 

Getostfritters med äppel- och lingonchutney

Ingredienser:

600 g getost av chèvretyp
2 dl vetemjöl
3 1/2 dl pankomjöl
2 ägg
rapsolja till fritering
salt

Äppel- och lingonchutney

1 äpple
1/2 rödlök
1 dl lingon
3 msk socker
2 msk äppelcidervinäger
rapsolja
salt

Gör så här

Börja med chutneyn. Dela, kärna ur och finhacka äpplet. Skala och finhacka rödlöken.
Fräs äppel- och lökhacket i olja utan att det tar färg.

Tillsätt lingon, socker och vinäger. Låt sjuda utan lock 6–8 minuter, tills det mesta av vätskan kokat bort. Krydda med salt. Servera ljummen.

Skär bort ev kant från osten. Skär osten i 1 cm tjocka skivor. Skär skivorna i hälften om de är stora eller rulla till valnötsstora bollar.

Häll mjöl och panko på separata tallrikar. Vispa upp äggen i en skål. Kan förberedas hit.

Vänd osten först i mjöl, sedan ägg och därefter panko. Lägg dem på ett fat.

Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull till ca 175°C (ha ett passande lock till hands och använd en termometer).

Lägg i 3–4 ostbitar åt gången och fritera runt om till gyllenbrun färg, 1–2 minuter. Var mycket försiktig, då det är hett och kan skvätta. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt och servera till chutneyn.

Smaklig spis!