Bröd

Den enes bröd är den andres… brödjobb, brödföda och så vidare. Vidare så finns det en välkänd skrift som berättar om en helig man som vid toppen av ett berg fick fem bröd att mätta femtusen personer. Här på Gastroteket kanske vi inte kan mätta så många magar med så få bröd, men vi vill gärna att så många som möjligt får känna hur ett riktigt välgjort bröd kan smaka! Då gärna med surdeg och långjäst. Vi förringar inte heller charmen med en traditionell småfranska eller ostbulle på frukostbordet.

Levain, som ett av våra största och stolta bröd heter, skulle kunna utryckas vara något av ett ursurdegsbröd, då levain är franska för just surdeg. Brödet görs enligt tradition på vildjäst från aprikoser, vetemjöl, rågsikt, vatten och salt. Ett bröd med en kraftfull arom och ett lägre GI som bjuder in till stor njutning. Mer klassiskt än så här kan det nästan inte bli.

I Sverige är vi många som vandrar på den trygga stigen av ost och kex i kombination. Vi vill gärna öppna upp möjligheterna att exempelvis tillföra en baguette, ett vetesurdegsbröd eller ovanstående levain till ostbrickan. Förutom detta har vi också ljusa, lättare bröd såsom ostfranska och valnötsbröd. Här finns det bröd för varje smak och tillfälle, historiskt eller inte.